Introductie

HET! Laat ik me eerst voorstellen: Edwin Trommelen, geboren 1963, slavist, documentairemaker, vertaler. Vertaald in het Russisch luidt mijn naam Edik Barabanov, zoals hierboven in het cyrillisch staat geschreven. De man die hiernaast resoluut een glaasje wodka afwimpelt ("Njet"), was het onderwerp van een anti-alcoholposter uit 1953.

Deze poster is terug te vinden in mijn boek Davaj! De Russen en hun wodka dat in september 2010 is verschenen bij uitgeverij Mets&Mets. Het boek gaat over de Russen en hun drinkgedrag en raakt aan kwesties als: Waarom drinken de Russen? Hoe lang drinken ze al? Waarom zoveel en hartstochtelijk? Ook de economische betekenis van wodka door de jaren heen en het eeuwige dilemma "staatskas of volksgezondheid?" komen aan de orde.

Het boek is voor een belangrijk deel gebaseerd op citaten uit de Russische literatuur. Ik heb er honderden verzameld. Op deze website publiceer ik - voor de liefhebber – nieuwe hoofdstukken, met wodkacitaten die geen plaats in het boek hebben gekregen. Het thema wodka raakt immers nooit uitgeput… Ook staat er een promotiefilmpje voor het boek op, alsmede enkele recensies en gesprekken in de media.

Verder kunt u op deze website mijn c.v. bekijken en is er aanvullende informatie over de documentaires die ik heb gemaakt. Sommige van deze kunt u online bekijken door de betreffende link aan te klikken. Onder het kopje archieven staan mijn bevindingen beschreven in een aantal Russische filmarchieven, waar ik op zoek ben geweest naar fragmenten over Nederland in oude bioscoopjournaals en nieuwsprogramma's.

Aanmerkingen, suggesties, vragen, anekdotes, kritiek, kanttekeningen, citaten, nuanceringen, voorstellen, aanbiedingen en andere reacties kunt u sturen naar .